Wolzak

DATE: 2004
LOCATION: Zutphen, the Netherlands, EU
OLD USE: Farmyard
NEW USE: Family residence


History

The project location was originally a farmyard that included a farmhouse, livestock barn, and other outbuildings. The farm had since closed. There’s was now a need for a larger residence.

(Re)Developer

Bjarne Mastenbroek of SeARCH (Amsterdam) took on the project of converting this structure. The architect envisioned a program of retaining the historical and spatial qualities while adding the new function of family residence.

Outcome

The “new” structure has unified the original farmhouse with the outbuildings. Only the livestock barn was demolished, but in its place a new structure is developed that is situated to keep the original T-form.

“The existing farmhouse and outbuildings are divided programmatically from the new extension. Living accommodation is situated in the existing building with the adjoining part of the extension housing a large open kitchen space and the entrance, situated between the new and existing. The workroom, guest accommodation and garden store are all located in the remainder of the new volume separated from the living spaces by a large conservatory. The freestanding barn is retained with an option for a future swimming pool conversion.”[1]

[1]SeARCH

Images courtesy of SeARCH.