Sugar Warehouse Loft

DATE: 2003
LOCATION: Amsterdam, the Netherlands, EU
OLD USE: Sugar warehouse
NEW USE: Private residence


History

The old sugar warehouse was built in 1763. It’s located on the Bloemgracht canal in Amsterdam. The building and its interior have largely gone untouched/unmodified for about 250 years.

(Re)Developer

George Gottl and Oliver Michell are both the owners and residents of the loft as well as the owners and directors of UXUS Design which handled the reuse of the interiors. UXUS is an independent design consultancy specializing in strategic design solutions.[1]

Outcome

“In keeping the original open-plan layout we created a series of dramatic curtain walls that could be opened and closed according to the needs of use. Made of luxurious Italian linen, the curtain walls are opaque when lit from the front yet transparent from behind. At night, the space becomes a series of glowing tents, creating the effect of a surreal interior landscape.”[2] Located on one of the ever-popular canals, this loft conversion offers its residents great access and views of the city.

[1]LoftLife Magazine
[2]UXUS Design

Images courtesy of Dim Balsem via UXUS Design.